Ärlighet

Var går gränsen för ärlighet? Är man ärlig när man utesluter sanningar eller tankar?
Två av mina nuvarande moraliska tankar.
Har precis kommit hem från Kalmar och mina avslutande universitetstudier i optometrisk rehabilitering. Men vad jag har kvar är utvärderingen som måste lämnas in kommande vecka. Inte för att jag funderar på om jag ska lämna in den utan hur mycket och hur ärlig man ska vara. Det är alltid kul och lätt att skriva positiva saker men det är inte alltid lika lätt att ge kritik. Och det är om det mina tankar handlar om. Att vara ärlig i sitt uttlåtande där man inte är nöjd. Har haft många samtal med kurskamrater som även de är missnöjda med vissa delar men är mycket tveksamma till att ge uttryck för det i sina utvärderingar. Vad är det då för vits med utvärderingarna? Själv ber jag ju mina egna kursdeltagare att vara ärliga. Men de behöver ju inte träffa mig igen om de inte vill. Jag vill ju gärna ha en fortsatt bra relation med mina kursledare, som jag troligtvis kommer att träffa flertalet gånger framöver. Det hör även till saken att vi inte vet om utvärderingen är anonym eller ej. Det verkar inte så nu.
Moral, etik, ärlighet, lojalitet, ja det finns mycket och många ord för hur man bör vara. Men när vet man var man gör dra gränsen???? Får fundera över helgen.
Det är skönt att kursen är slut. Med blandade känslor. Tycker det är kul att få lära mig mer men skönt att slippa pressen med alla inlämningsuppgifter och att bli bedömd efter vad någon annan enskild person tycker.Firade hemkomsten tillsammans med Jan och ett litet glas Whisky och mycket goda praliner som jag fick som examensgåva av en kurskamrat. Kändes riktigt bra. Även om det var på en torsdagskväll!!!!!
Den tid som jag tidigare spenderat till läroböckerna ska jag nu försöka ta igen vid symaskinen och andra roliga saker. Ska försöka använda min tid på ett trevligt och kreativt sätt framöver. Får se hur det går.
Avslutar med ett kort från ett av de slott som jag och Ida besökte på vår vinprovartur i Barossa Valley norr om Adelaide. Kändes riktigt roligt när jag upptäckte att vinprovningskvällarna på Spinnaren har gett mig mer kunskaper och förståelse för vinets olika egenskaper och smaker. Hade riktigt trevliga samtal med de olika odlingsägarna på denna rundtur. Och inte tala om smakupplevelserna. Synd bara att man inte kunde ta med sig något hem.....


Vardagen gör sig påmind!

Ja så var man igång igen. Det är med lite blandade känslor som man har gått in i vardagen. Det är tur man har ett arbete som ger tillfredsställelse och att man har goa arbetskamrater. Ska nu inleda ett nytt år med nya utmaningar. Man märker att tiderna ändras och det blir andra typer av efterfrågningar från Syncentralerna och från deltagarna. Tillökning och personalminskning i personalstaben.
Jag förnekar heller inte att jag ser fram emot min pension och när man får styra sina dagar efter lust och intresse. Bla.a. hinna läsa alla de där böckerna Vendla!!!
Men för detta år har jag lovat mig själv att dra ner på aktiviteterna runt om hur trevliga de än är.  För att orka med att leva och njuta av det som är nu. Det gäller ju att hitta en balans i livet mellan "måsten" och "lusten".

Börjar redan nästa vecka med att åka till Kalmar och Linnéuniversitetet och där avlägga sista examinationen för min utbildning i "optometrisk rehabilitering" Det har varit jätteintressant men en tuff termin med mycket läsande och många inlämningsuppgifter. Ska nu applicera det i min undervisning på Fristad.

Tillsammans med det glada Hestragänget åker vi till Mora och Tjejvasan i februari så det gäller att träna. Men det är ju bara en njutning. Ska försöka få med mig Jan ut på lördag om det inte är för kallt. Nu kan man ju inte klaga på snöbrist. Har även bokat in en träningshelg med min kära arbetskamrat Monika vid Billingen där hon har sitt sommarställe. Ska bli riktigt trevligt.

Jag har också en bok på sängbordet. Det blir några sidor innan sömnen tar över. Just nu handlar den om 1700-talets aristokrati i England. Tja det är tur att vi inte är så etikettbundna numera, utan att vi kan umgås med dem vi tycker om och trivs med.

Var inne och tittade på dotterns blogg och såg att hon sumerat sitt 2009. Lite kul faktist. Att göra något slags bokslut över året som gått.  Ska nog göra det med men då ha det för mig själv. För att se vad man faktiskt har gjort och vad man kan göra detta året.  Ibland går tiden utan att man vet vart den tagit vägen och det är ju inte alltid så kul när man upptäcker att det var så mycket man ville göra utan att det blev gjort. Oj vilken lång mening!!!  Men med lite planering och eftertanke kanske man kan hinna med lite till. Ibland iallafall.

Men nu ska jag iallafall gå och ta rätt på tvätten som torkat och som behöver sorteras in i olika avdelningar.
Ha det så gott och krama en snöboll.





Tillbaka i Borås!

Ja så var man tillbaka till ett Borås i vinterskrud.  Inte helt fel även om kylan var bister när jag steg av planet. Lämnade ett Sydney med ca 26 graders värme så temperaturskillnaden märktes. Kan bara konstatera att jag är en sommarmänniska även om vinterlandskapet just nu är helt underbart. Och skidåkningen är också ett stort nöje.
Hemresan tog 33 timmar totalt och ca 24 timmar effektiv flygtid. Jag mellanlandade och bytte plan i Abu Dabi och Bryssel innan jag landade på Landvetter. En lång resa som var lite tröttsam men helt ok.
Australien är ett helt fantastiskt land med hur mycket som helst att erbjuda. Fick uppleva en del av det under de veckor jag var där.
Var några dagar i Sydney hos Karin och hennes familj och naturligtvis Ida. Passade då på att se operahuset, lite stadsmiljö och så båtfärd ut till Manly. Sedan begav jag och Ida oss ut på vårt äventyr.
Det började med en flygresa till Melbourne och några dagar där. Helt otroliga byggnadsverk blandat med gamla fint bevarade hus. Här hyrde vi nu en liten Hunday och begav oss ut på äventyr utmed sydkusten. "The great ocean road" som ska vara den vackraste vägen i hela Australien. Och vacker var den! Fast först tog vi en tur till Autstraliens första guldgrävarort. Ballarat. Det var här man fann den största guldklimpen som någonsin påträffats. En spännande historia kom oss till del här och jag kan bara konstatera att det fortfarande går att hitta guld. Beviset finns på Rödluvegatan! 
Fem dagar bilfärd utmed kustens otroliga formationer och fantastiska natur gick fort. Det varierade mellan klippstup ner i havet, otroligt stora raukar, skyhöga vågor som slog in mot land till en regnskog med vattenfall och ormbunkar i form av stora träd, smala serpentinvägar så man höll på att möta sig själv i kurvorna och så dessa eucalyptusskogar. Dofterna och vyerna!
På denna färd tältade vi på olika campingplatser. Det vi hade med oss var ett tält,  ett sovtäcke, en sovsäck och ett liggunderlag. Jag tog liggunderlag och sovtäcke och Ida fick sovsäcken som var varmare. Ja för det var kallt nu jämfört med Sydneys 37 gradiga värme. Första natten hade vi bara 13 grader och jag frös som bara den. 
Ja det var en upplevelse. Att bl.a. vakna till skränet av ett tjugotal pappegojor som stämmer upp en revelj som heter duga. Kan inte säga att det var vackert men ändå lite kul och framförallt var de vackra att titta på. Stora färgglada papegojor.
Nej nu slutar jag här för att fortsätta senare. Foton kommer. 

RSS 2.0